İkamet İzni

1) İkamet İzni

  • Öğrenci Kayıt Başvuru Formu

Internet üzerinden https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden yasal sure* içerisinde İkamet İzni Öğrenci Kayıt Formu başvuru formu doldurulduktan sonra çıktısının alınması gerekmektedir

Online başvuru formuna başlamadan önce kullandığını bilgisayarda Biyometrik fotoğrafınızın bir dijital kopyasının olduğundan emin olunuz .

Eğer öğrenci ikamet izni dışında herhangi bir ikametiniz varsa lütfen “Ikamet izni geçiş başvurusu yapıyorum” seçeneğine tıklayınız. –

–  Online başvuru formuna ilişkin önemli açıklamalar !

– Online başvuru formunun 6.sayfasında bulunan İmza – Signature alanını imzalayınız .

– Bu başvuru formu sonunda alınacak olan randevu bilgilerinde yer alan başvuru formunun üstünde yazan randevu yeri ve saati bilgisini dikkate almayınız . Evraklarınızı Göç idaresine postalamayınız veya teslim etmeyiniz  . Göç idaresi tarafından kabul edilmeyecektir . Öğrenci ikamet izni başvurunuzu sadece Öğrenci İsleri Daire Başkanlığına yapabilirsiniz  . Göç İdaresi tarafından randevu tarihi ile ilgili gönderilen mailleri dikkate almayınız .

 

– Online başvuru formunda sigorta eşleşme hatası alıyor iseniz ;

Bu durumda öncelikli olarak ilgili sigorta şirketinizle iletişim kurarak poliçe numarası/sigorta şirketi ismi/yenileme numarası/ başlangıç- bitiş tarihi bilgilerini temin ederek bu bilgilerle veri girişi yapmanız gerekmektedir . Ayrıca Sigorta poliçesinde yenileme numarası yazmaması halinde yabancı o sigorta şirketinden ilk defa sigorta yaptırmışsa yenileme numarasını 0 olarak ikinci defa yaptırmışsa yenileme numarasını 1 olarak, üçüncü defa yaptırmış ise yenileme numarasını 2 olarak girmelidir. Ayrıca poliçede yer alan harflerle değil sadece sayı ile giriş denenmelidir. Detaylı bilgi için sigorta şirketiniz ile görüşmeniz gerekmektedir *

– Online başvuru formunda pasaport eşleşmeme hatası alıyorum ne yapabilirim? ;

Türkiye’ye giriş yaptığınız pasaport türü bilgisini(Hususi, Umuma mahsus, Diplomatik teyidi sağlanmalı) girmeniz gerekmektedir. Özel bir durumunuz neticesinde edinilen bir pasaport değilse umuma mahsus seçeneğinin işaretlenmesi gerekmektedir. Pasaport/seyahat belgesi alanına Türkiye’ye giriş yaptığınız pasaport bilgisini girmeniz gerekmektedir. Ülkemize giriş yapmış olduğunuz pasaportun süresinin sona ermesi veya kaybolması nedeniyle ülkemizden çıkış yapmaksızın yeni bir pasaport temin etmiş olmanız halinde Türkiye’ye en son giriş yaptığınız (Eski , Süresi dolmuş olan) pasaport bilgilerinizi sisteme girmeniz gerekmektedir. Geçerlilik tarihine ise yeni pasaportunuza ait bilgiyi yazabilirsiniz.

* Yasal Sure :

Ilk Basvuru icin Öğrenci ülkeye giriş yaptıktan itibaren ülkede bulunabileceği yasal süre içerisinde ( Örnek ; 1 aylık vizeniz var ise 1 ay içerisinde / 3 aylık vize muafiyeti hakkiniz var ise 3 aylık süre içerisinde )

Uzatma Basvurusu Icin İkamet izni suresinin bitmesine 2 ay ( 60 gün ) kalmasından itibaren Öğrenci ikamet iznine başvurmak zorundadır ( Uzatma Başvuru – Öğrenci – Lisans / Yüksek Lisans/ Doktora ) . Örneğin; Öğrenci ikamet izniniz 19.04.2019 tarihinde bitiyor ise 19.02.2019 tarihinden itibaren uzatma başvurusu yapmalısınız.

Geçiş Başvurusu için : Öğrenci ikametine başvurabilmek için gerekli şartı sağladığı günden itibaren 20 gün içerisinde ( Örnek ; Türkçe Hazırlık tamamladıktan sonra İngilizce hazırlık veya Ders almaya başladıktan itibaren / Kısa Dönem ikametine sahip iken Öğrenci kesin kaydını tamamladıktan sonra )

 

2) Dört (4) Fotoğraf

– Fotoğrafınız son 6 ay içinde çekilmiş, fonu beyaz ve biyometrik olmalıdır.

– Aile fotoğrafı, özçekim, tanınmanızı zorlaştıran, güncel olmayan veya siyah-beyaz fotoğrafları sisteme yüklemeyiniz, aksi takdirde ikamet izni belgesi düzenlenmeyecektir

– 4 adet biyometik fotoğrafı birbirinden ayrı olacak şekilde getiriniz , 4 adet fotoğrafı birbirine bitişik şekilde getirmeyiniz .

 

3) Pasaport , Vize (varsa) ve Giriş Damgalarının Fotokopileri

– Pasaportun ilk sayfası , vize (varsa ) ve Giriş damgalarının her biri ayrı sayfada olacak şekilde getiriniz , fotokopileri tek sayfa içerisinde getirmeyiniz .

– Evraklarınızı Üniversiteye teslim edeceğiniz zaman pasaportunuzun aslı yanınızda olmak zorundadır .

– Başvuru sırasında herhangi bir nedenden dolayı pasaportu yanında olmayan öğrencilerimiz yanlarında pasaportlarının noter onaylı fotokopisini getirmek zorundadır.

– E-ikamet başvurusu sırasında beyan ettiğiniz pasaportunuzu değiştirdiyseniz ( Yeni pasaport aldıysaniz ) eski pasaportunuzun ve yeni pasaportunuzun ilgili fotokopilerini de (ilk sayfaları , vize sayfaları , giriş damgaları) getirmek zorundasınız .

 

4) İkamet izni Kartının fotokopisi

– İkamet izni kartınızın önlü – arkalı fotokopisi (ikamet izni kartınız yoksa bu maddeyi dikkate almayınız.)

 

5) Öğrenci Belgesi

 

6) Oturma Adresi ve Kalınacak Sürede Yeterli ve Düzenli Maddi İmkâna Sahip Olunduğuna Dair Beyan

– İlgili belgenin örneği için Tıklayınız . Çıktısını aldığınız formu doldurduktan sonra imzalayınız.

– Kira sözleşmenizi , Nüfus Müdürlüklerinden veya E-devlet üzerinden alınmış yerleşim yeri belgesi kabul edilmemektedir.

 

7)  Sağlık Sigortası

– Başvuru esnasında herhangi bir sigortanız yoksa ve 3 ay içerisinde SGK’dan sigorta için talepte bulunacaksanız bu formu doldurunuz .  Çıktısını aldığınız formu doldurduktan sonra imzalayınız . ( İlgili belgeyi sadece ilk defa ikamet iznine başvuracak kişiler kullanabilir)

 

– Sağlık sigortası talep belgesini sadece İlk Başvuru yapacak öğrenciler doldurabilir . Uzatma ve Geçiş Başvurusu yapacak öğrenciler sağlık sigortası talep belgesini dolduramazlar . Uzatma ve Geçiş Başvurusu yapacak öğrenciler evrakları üniversiteye teslim zamanında aşağıda belirtilen Geçerli Sağlık Sigorta Türlerinden birine sahip olmak zorundadırlar.

 

– Geçerli Sağlık sigorta türleri ;

* Özel sağlık sigortası (Poliçede “İşbu poliçe 06/06/2014 tarih ve 9 sayılı ikamet izni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelgede belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır.” ibaresi bulunmalıdır. Lütfen başvuru sırasında sigorta poliçenizin imzalı ve kaşeli/mühürlü aslını ibraz ediniz!

İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanıldığına dair il sosyal güvenlik birimlerinden alınan e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü belge

( Bu belgeler orjinal olmak zorundadır , Fotokopisi kabul edilmez )

Sigorta süresi, istenilen ikamet izni süresini kapsamalıdır (Örnek ; 1 sene özel sigorta yaptıran öğrenciler 1 senelik ikamet izni alabilir ).

18 yaşından küçük veya 65 yaşından büyüklerden geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz, ancak halihazırda geçerli sağlık sigortası bulunanların belgelerini ibraz etmesi gerekmektedir.

* E-devlet şifresi alabilmeniz için öncelikle aktif ikamet izni kartınız olmalıdır, aktif ikamet izni kartınız var ve e-devlet şifresi almak istiyorsanız tiklayiniz

 

8) İkamet İzni Vergi Ücretinin Makbuzu

– İkamet İzni Vergi borcunu ödemek için 4 seçeneğiniz bulunmaktadır ;

1 )İkamet İzni Vergi Borcunuzu Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden ödeyebilmek için Tıklayınız . 

Ödemenizi yaptıktan sonra ilgili makbuzu 2(İki) Nüsha olacak şekilde çıktı almayı unutmayınız.

 

2 ) İkamet izni başvuru formunu doldurduktan sonra, en yakın vergi dairesine ziyaret ederek öğrenci ikamet izni ücretini ödeyebilirsiniz .

Vergi borcunuzu ödemek için öncelikle başvuruyu tamamlamış olmanız gerekmektedir . Başvurunuzu tamamladıktan sonra 20**-**-******* şeklinde oluşan ikamet izni başvuru numaranız ile beraber ödeme yapabilirsiniz.

( Vergi Dairesine gitmeden önce yanınıza pasaportunuzu , başvuru formunuzu ve ikamet kartınızı (varsa) almayı unutmayınız . )

 

3) Size en yakın Vakıfbank , Ziraat Bankası , Halkbank şubelerinden  9207 – İKAMETGAH TEZKERESİ DEFTER SATIŞ BEDELİ vergi kodu ile ödeme yapabilirsiniz (Şubelere gitmeden önce yanınıza pasaportunuzu , başvuru formunuzu ve ikamet kartınızı (varsa) almayı unutmayınız .) Ödemenize ait dekontun ilgili şubeden mühürlü olması zorunludur . Mühürlü olmayan dekontlar kabul edilmeyecektir. Dekontunuzun mühürlü olması gerektiğini ilgili banka personeline belirtiniz .

Bu işlemi sadece uzatma veya geçiş başvurusu yapacak öğrenciler kullanabilir

 

4 ) E-ikamet web sitesi üzerinden vergi borcunu ödeyebilirsiniz İnternet üzerinden indireceğiniz ödeme makbuzunun çıktısını getirebilirsiniz (e-ikamet web sitesi üzerinden ödeme butonunun aktif olması için başvuruyu bitirmiş olmalısınız . Bu buton ikamet izni başvuru formunu tamamladıktan sonra e-ikamet web sitesinde 15 gün içerisinde aktif olmaktadır.

( Bu belgeler orjinal olmak zorundadır , Fotokopisi kabul edilmez )

 

9) Tebliğ-Tebellüğ Belgesi

– İlgili belgenin örneği için  Tıklayınız. Çıktısını aldığınız formu doldurduktan sonra imzalayınız. İki adet Tebliğ – Tebellüğ belgesinin çıktısı alınıp belge doldurulduktan sonra öğrenci tarafından imzalanması gerekmektedir .

 

10) 18 Yaş Altı Çocuklar için Doğum Belgesi ve Ebeveynin Muvaffakatnamesi

Eğer 18 yaşından küçük yabancı öğrenci Türkiye’ye vize ile giriş yaptı ise ilgili belgeler gerekmemektedir ( E-vize hariç ).

– Doğum Belgesi ;

* Doğum belgesi Türk makamlarından alınmışsa e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü olmalı, Yurt dışından temin edilmesi halinde noter onaylı Türkçe tercümesi ve Apostille şerhi gerekmektedir. Apostille anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşı olunması halinde söz konusu belgenin ilgili ülke makamları tarafından onaylanması (konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı veya bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları) gerekmektedir]

– Ebeveynin Muvaffakatnamesi ;

*Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname aranır .[Türk makamlarından alınmışsa e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü olmalı, Yurt dışından temin edilmesi halinde noter onaylı Türkçe tercümesi ve Apostille şerhi gerekmektedir. Apostille anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşı olunması halinde söz konusu belgenin ilgili ülke makamları tarafından onaylanması (konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı veya bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları) gerekmektedir.]

 

* Anne veya babadan birisinin bulunmaması (ölümü halinde diğer eş ölüm belgesi ibraz etmelidir) durumlarında muvafakat beyanı [Türk makamlarından alınmışsa e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü olmalı, Yurt dışından temin edilmesi halinde noter onaylı Türkçe tercümesi ve Apostille şerhi gerekmektedir. Apostille anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşı olunması halinde söz konusu belgenin ilgili ülke makamları tarafından onaylanması (konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı veya bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları) gerekmektedir.]

 

* Boşanma halinde çocuğun velayet belgesi [Türk makamlarından alınmışsa e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü olmalı, Yurt dışından temin edilmesi halinde noter onaylı Türkçe tercümesi ve Apostille şerhi gerekmektedir. Apostille anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşı olunması halinde söz konusu belgenin ilgili ülke makamları tarafından onaylanması (konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı veya bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları) gerekmektedir.]

18 yaşından küçük veya 65 yaşından büyüklerden geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz, ancak halihazırda geçerli sağlık sigortası bulunanların belgelerini ibraz etmesi gerekmektedir.